Gilde Breda                             
Emergo et Sono

 

 

Het is 80 jaar geleden dat de Kristallnacht in 1938 in Duitsland plaatsvond. Bij de jaarlijkse herdenking, donderdagavond 8 november, zal er dit keer uniek handmatig klokgelui te horen zijn.
Als de kerkklokken van de Kathedraal rond 20:40 uur gaan luiden, en de deelnemersstoet zich richting de Grote Markt begeeft, zal de Nassauklok in de Bredase toren weer luiden.
Van 21:05 uur tot 21:10 uur, onderweg naar het Artikel 1 Monument in het Valkenberg, zal er “sinds mensenheugenis” ook een uniek historisch Bredaas geluid te horen zijn.
Het handmatig luiden, tegelijkertijd, van 3 Bredase klokken.

Het Klokkenluidersgilde Breda zet zich sinds 2004 in om de eeuwenoude traditie van handmatig klokluiden zo veel mogelijk in ere te herstellen en luidt regelmatig de zware Nassauklok van de Grote Kerk.
Op het Begijnhof zijn sinds 2017 bouwkundige aanpassingen uitgevoerd waardoor het mogelijk is bij speciale gelegenheden ook de Johannaklok van de St.-Catharinakerk te luiden.
De Waalse kerk aan de Catharinastraat heeft sinds 1983 de huidige luidklok in gebruik. Deze Wendelinusklok met bijzonder opschrift “J’affirme la vie”
is de vervanger van het klokje dat elders in de kerk staat opgesteld. Die klok is afkomstig uit de beiaard van de Grote Kerk en dateert uit 1724.

Breda, rijk aan historie, rijk met besef: Met dank aan Stichting en medewerkers van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk, Gemeente Breda, Stadsbeiaardier Paul Maassen, Stichting Begijnhof en haar* bewoners, Parochie Centrum Breda, Stichting tot beheer en exploitatie van de Waalse Kerk, beheerder Marcel Dalinghaus.